Forlaget Klithedegaarden

I 1933 kommer nazisterne til magten i Tyskland.

Det bliver skæbnesvangert for den 12-årige Bremerdreng Heinrich Germer. Han bliver, som alle andre børn og unge i Hitlers Tyskland, målrettet hjernevasket og indrulleret i Førerens store plan.


19 år gammel bliver han sendt til den jyske vestkyst med et hold rekrutter for at blive uddannet til soldat for Værnemagten. Derfra bliver de sendt direkte til Østfronten, hvor Germer var med i allerførste deling, der overskred den russiske grænse den 22. juni 1941.

Heinrich Germer adskilte sig fra sine kammerater. Ikke blot ved at overleve, men ved at medbringe sit lille Kodak Retina Kamera i sin venstre brystlomme.

 

Han tog over 800 fotos i Danmark, Østpreussen, ved Østfronten og i Norge og beskrev sine oplevelser i første frontlinje i feltpostbreve til familien i Bremen.

 

Bogen bygger på en næsten intakt række feltpostbreve fra en ung soldat i

den tyske værnemagt og er spækket med hans sort-hvid fotos fra Danmark, Østfronten og Norge.

 

Hans breve, fotos og han selv overlevede 1½ år i krigens værste helvede,

vinterslaget ved Østfronten. Heinrich Germer kan som et af de sidste øjenvidner fortælle og dokumentere nazisternes forførelse af en hel generation, og den meningsløse og brutale krig, der kom til at fylde hele hans liv.

 

Sammen med sin mand, journalisten Morten Bergholt, har Suzi Elena Apelgren haft et tæt samarbejde med den gamle åndsfriske soldat fra Bremen.

Ved hjælp af det store og unikke materiale af fotos og feltpostbreve, samt timelange videointerviews, er der kommet en sjælden øjevidneberetning frem.

 

Og dens budskab om politisk forførelse er stadig aktuel for nutiden.

 

 

96-årige Heinrich Germer fortæller her om sine oplevelser under 2. verdenskrig som 19-årig tysk rekrut i Ulfborg ved den jyske vestkyst. Særlig flødeskumskagerne i den lokale cafe kan han huske..

Fakta:

Bogen er udgivet af Forlaget Klithedegården

2. udgave 1. oplag marts 2020

Layout: Forlaget Klithedegården

Tryk: Alba Group

 

Offsettrykt helbinds bog  med kapitælbånd

Format: 170 x 240 mm

Indhold: 290 sider incl. 4 sider kildefortegnelse, og omkring 500 sort/ hvid fotos af Heinrich Germer.

 

Papir indhold: Munken Pure, 120 g

Farver indhold: 1+1 Papir overtræk: 130 g. silk

Farver omslag: 4+0 +matkachering

Indbinding: Garnhæftet helbind med 2,3 mm pap,

med rund ryg og kapitælbånd + gennemfarvet for/eftersats.

 

ISBN Nr. 978-87-970268-6-1

Heinrich Germer besøgte den 4. april 2018 omkring 80 2. g-erne på Ringkøbing Gymnasium.

Han viste dem viste en stribe af sine mange fotos fra sin tid i den tyske værnemagt, og fortalte om sine oplevelser ved  østfronten. Desuden om sin barndom og ungdom, hvor nazisterne målrettet ved hjælp af medier og "fake news" fik hjernevasket størstedelen af en hel nation til at gå i krig mod resten af verden. Et meget interessant, rystende og bevægende foredrag, synes de unge.

I forbindelse med bogudgivelsen blev Heinrich Germer interviewet af Holstebro Dagblad

Den regionale TV2-station TV MIDTVEST har bragt tre indslag om Heinrich Germer, om hans besøg i Danmark og bogen om ham.

Et kort nyhedsindslag, et længere nyhedsindslag plus et program på en halv time.

Herunder er der links til disse 3 indslag, samt til en web- side hvor TV MIDTVEST har kombineret tekst, fotos og video til en artikel om emnet.

 

Den 10. april 2018 bragte TV MIDTVEST et kort nyhedsindslag om Heinrich Germer, hans besøg i Danmark og om bogen om hans oplevelser under 2. verdenskrig:

 

Studie-oplæg: Nu skal vi til Ulfborg, hvor en gruppe unge mænd fra Tyskland fik deres militære grunduddannelse:

Den 11. april 2018 bragte TV MIDTVEST et længere nyhedsindslag om Heinrich Germer, hans besøg i Danmark og om bogen om hans oplevelser under 2. verdenskrig:

 

Studie-oplæg: En 19-årig tysk soldat med et box-kamera i brystlommen blev under 2. verdenskrig sendt direkte fra Ulfborg i Vestjylland til Østfronten.

Både han og hans 800 fotos overlevede mødet med den russiske overmagt.

Nu er han tilbage i Ulfborg

Den 11. april bragte TV MIDTVEST et halvtimes program om Heinrich Germer og om bogen om hans oplevelser under 2. verdenskrig:

"I 1941 blev Heinrich Germer sendt til Østfronten fra en af Hitlers træningslejre i Vestjylland. Nu vender den 97 årige Heinrich Germer tilbage til Ulfborg sammen med en vestjysk forfatter, han mødte ved en tilfældighed.

Heinrich Germer blev under danmarks besættelse sendt til Østfronten fra en af Hitlers træningslejre i Vestjylland. Med sig havde han et kamera i brystlommen. Hans breve, fotos og han selv overlevede krigens værste helvede. Nu vender den 97 årige Heinrich Germer tilbage til Ulfborg. Sammen med en vestjyske forfatter, udgiver han bogen: Fra Vestkysten til Østfronten. De to mødte hinanden ved en tilfældighed."

TV MIDTVEST:

Fra Vestkysten til Østfronten: Tysk soldat tog 800 billeder under krigen

 

 

Den 96-årige tidligere tyske soldat Heinrich Germers fotograferede Anden Verdenskrig med et lille box kamera. Nu er han i Danmark for at dele sine fantastiske krigshistorier gennem sin nye bog.

 

 

(Klik på billedet for at se web-artiklen fra TV MIDTVEST)

Rørt over gestus:

Danskere ærede tysk soldat

 

Af:

Palle Hyldahl Brændgaard, Dagbladet Holstebro/Struer

 

(Publiceret 18. maj 2018)

 

 

 

 

 

(Klik på billedet for at se web-artiklen fra Dagbladet Holstebro/Struer)

Den 9. april udkom Suzi Elena Apelgrens bog "Fra Vestkysten til Østfronten - billeder af en forført generation", der handler om Heinrich Germer, der var tysk soldat i Ulfborg-området. I dag er han igen tilbage i Tyskland, men gensynet med Danmark bød på flere gode oplevelser. Foto: Morten Pedersen, Dagbladet Holstebro/Struer

 Den Korte Avis: Anmeldelse af "Fra Vestkysten til Østfronten" af Lone Nørgaard 20 år gammel bliver Heinrich Germer i 1941 sendt til Østfronten. En ny bog fortæller i tekst og billeder om hans skæbne før og under 2. verdenskrig. Heinrich Germer & Suzi Elena Apelgren: FRA VESTKYSTEN TIL ØSTFRONTEN. Billeder af en forført generation. Indb. Ill. 287 sider. Kr. 299. Forlaget Klithedegården. Udkommet 9. april 2018. ***** fem stjerner Den fængende titel ”Fra Vestkysten til Østfronten” kræver en forklaring. Nazisterne kommer til magten i Tyskland i 1933. Gartnersønnen Heinrich Germer er en af de drenge, der først bliver indrulleret i Hitlerjugend, siden som 19-årig sendt til den jyske vestkyst med et hold rekrutter for at blive uddannet som soldat. Efter træningen er gennemført, går turen til Østfronten, og han er med i den første deling, der krydser den russiske grænse d. 22. juni 1941. 
Heinrich Germer er enestående Hvad der gør stadig nulevende Heinrich Germer til noget ganske enestående, er ikke bare, at han overlevede krigen – og det til trods for at han var udstationeret på en slagmark, hvor krigens farligste og mest tabsgivende kampe fandt sted. Det unikke er også, at hans oplevelser er blevet foreviget i form af mere end 800 fotos taget med et lille Kodak Retina Kamera. Via billederne følger vi ham op igennem 30’erne i hjembyen Bremen, under træningen i Vestjylland, i forreste linje ved Østfronten, siden som oppasser for officerer i Norge og endelig til sidst som krigsfange. Feltpostbreve De sort-hvide fotos i bogen optræder i kombination med en række såkaldte feltpostbreve, som Heinz i en lind strøm sender hjem til den højtsavnede familie. At han uagtet sine egne lidelser har overskud til at bekymre sig for sin syge far, og hvordan moren skal klare arbejdet med gartneriet uden medhjælp for ikke at tale om bombardementerne, viser hvilken støbning den unge mand er gjort af. 
Brevene er skåret over samme læst og enkeltstående monotone at læse, men tilsammen giver de et nuanceret og dybt rørende billede af den menige tyske soldats lidelsesfyldte dagligdag ved Østfronten. Kulde, forfrysninger, kvæstelser, lig ved lig, granatchok, sparsom søvn, dårlige uniformer, sult, lus, mudder – og den evige frygt for at dø. Politisk / ideologisk forførelse Suzie Elena Apelgren har sammen med sin mand Morten Bergholt i tæt samarbejde med Heinrich Germer frembragt en særdeles læseværdig bog, der først og fremmest er en øjenvidneberetning. Om politisk / ideologisk forførelse af unge, ubefæstede sjæle, der ikke har haft en kinamands chance for at stå imod den nazistiske propaganda. Og som på den baggrund blev en del af Nazi-Tysklands forbrydelser. Der må ligge et kæmpe arbejde bag værket, der udmærker sig ved et omfattende noteapparat og en indføring i den systematiske og alders-målrettede indoktrinering, som tyske børn og unge blev udsat for i 30’erne. Lad Heinrich Germer få det sidste ord: ”Dette er en dokumentation af min tid ved den tyske værnemagt, min uddannelse til tysk soldat i Danmark og deltagelse i felttoget ved Østfronten, som jeg oplevede det 19 år gammel og knap nok voksen. (…) Hitlerjugend fremstillede de vestlige lande som fjendebilleder. Derfor var min generation i dens ungdommelige naivitet overbevist om, at vi måtte forsvare vort fædreland. Senere blev vi smerteligt bevidste om dette vanvid. I en alder af 96 år har jeg ønsket at dokumentere dette for eftertiden (…) unge mennesker bør vide, hvordan det gik os dengang. Den slags grusomheder må aldrig gentage sig, og lignende lidelser aldrig forårsages.” (s. 5). Måtte Germer få ret i sin håbefulde proklamat.

 

Bogen er udgivet med støtte fra Konsul George Jorck og hustru Emma Jorcks Fond

Klithedegårdens B&B